Project #161804 - statistics

General Tutors

Subject General
Due By (Pacific Time) 12/31/2016 3pm

 

Instructions

For this Assignment, review this week’s Learning Resources, including the 5 step approach to hypothesis testing document. Read the research scenario, below, and then answer the questions related to the steps that must be followed to make the appropriate decision as to reject or fail to reject the null hypothesis.

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Research Scenario

 

Measures of height from the general population of adult females in Peru form a normal distribution with a m = 151 and s = 5 (cm).  Epidemiological studies have shown that malnutrition in childhood has an impact on adult height.  Using data from a cohort study, a researcher obtained a sample of n = 100 women who experienced malnutrition in childhood.  The average height for this sample was xÌ… = 148 cm.  Do these data indicate that malnutrition in childhood has a significant effect on adult height?  Test with alpha=.05.

 

Note

µ = population mean

xÌ… = sample mean

s = standard deviation

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Step 1: Set up your hypothesis and determine the level of significance

            State the null hypothesis

1.           In written format

Answer:

 

2.           In mathematical format  

Answer:

 

State the alternative hypothesis

3.           In written format

Answer:

-Continued below-

4.           In mathematical format  

Answer:

 

 

Determine the Level of significance

 

5.           Based on information in the scenario, what is the level of significance to be used?

Answer:

 

 

Step 2: Select the appropriate test statistic

 

6.           The appropriate test statistic for the above scenario is the one-sample z test. What is a Z test?  Describe why this is the appropriate test for the scenario?

Answer:

 

 

Step 3: Set up the decision rule

 

7.           Based on the level of significance you set in Step 1 (Question 5) and whether your alternative hypothesis is directional or non-directional, what is your decision rule? (In other words, what is your rejection region?)

Answer:

 

 

Step 4: Compute the test statistic

 

8.           Calculate the z statistic.  Please show your work.

Answer:

 

Step 5: Conclusion

 

9.           Do you reject or fail to reject the null hypothesis? 

Answer:

 

10.       Is adult height affected by childhood malnutrition in this sample?

Answer:

 

 

 

 

 

 

TutorRating
pallavi

out of 1971 reviews
amosmm

out of 766 reviews
PhyzKyd

out of 1164 reviews
rajdeep77

out of 721 reviews
sctys

out of 1600 reviews
sharadgreen

out of 770 reviews
topnotcher

out of 766 reviews
XXXIAO

out of 680 reviews